Afscheidsfotografie Uitvaartfotografie

In iedere traan van verdriet
glinstert een mooie herinnering

Waarom nu afscheidsfotografie / uitvaartfotografie?
Waarom zou je foto’s willen van zo’n verdrietig moment in je leven?
Je zet toch geen huilende mensen op de foto?

Uit eigen ervaring ben ik erachter gekomen hoe fijn en bijzonder het is om beelden van het afscheid terug te zien. De dagen beleef je als in een roes, er moet heel veel geregeld worden, de dagen zijn heel intens en merkte dat er veel aan mij voorbij gegaan was.

Dat ik later de foto’s terug bekeek waren er natuurlijk de tranen. De foto’s hebben mij een herinnering, troost, liefde maar ook een vertederende glimlach gegeven. Het fotoalbum doorkijken gaf me veel steun en heeft met zeker ook geholpen om het verdriet een speciaal plekje te geven.

Door samen het fotoalbum door te kijken raakten we met elkaar in gesprek en haalden herinneringen op.
Het zijn verdrietige momenten en emoties van verdriet zijn er nu eenmaal. Vanuit het verdriet ontstaan er gebaren van troost en liefde naar elkaar. Een hand op een schouder, een blik, een omhelzing, handen die elkaar vasthouden. Ik probeer die liefde, troost en verbinding tussen de aanwezigen vast te leggen.

De rituelen, een kaars die aangestoken wordt, de glimlach van iemand die zich iets moois herinnert of een vertederend moment leg ik ook vast.

Personen die er om wat voor reden dan ook niet aanwezig kunnen zijn, kunnen de foto’s van het afscheid heel waardevol zijn.


Buiten de uitvaart kan ik ook bij de volgende momenten aanwezig zijn;

  • Voor het overlijden, in de laatste maanden, weken van het leven, de waardevolle momenten met familie en/of vrienden vastleggen
  • bij de verzorging van jullie dierbare
  • verven, versieren van de kist, deksel, mand door bv de kinderen
  • de condoleance
  • dichten van de kist
  • herdenkingsdienst
  • napraten na de begrafenis of uitvaart
  • eigenlijk is alles bespreekbaar en niet is te gek!
  • Ik ben er voor jullie die dag(en).

Ik maak de foto’s zonder flits en de camera is zo goed als stil waardoor je nauwelijks zult merken dat er een fotograaf aanwezig is. Zo kunnen jullie afscheid nemen zonder overal aan te hoeven denken.

Neem gerust contact met mij op bij vragen.


Stil geboren

De eerste kennismaking en meteen afscheid nemen...

Jullie leren je kindje kennen en maken herinneringen in de dagen tot de uitvaart. Een klein haarlokje, samen jullie kindje verzorgen, vast houden, een kistje, mandje, wiegje uitzoeken en opmaken.

Foto's maken, herinneringen vast leggen. Hoe fijn is het om even heel bewust samen met en dichtbij jullie kindje te zijn en geen zorgen te maken om de foto's. Als fotograaf kan ik in de dagen voor het afscheid dit vastleggen.

Wanneer je al weet dat je kindje stil geboren wordt, kan ik bij de bevalling aanwezig zijn. Het bevallen is extra zwaar en verdrietig.  Voor het verdriet kan het helpen dat jullie een actieve en tastbare herinnering hebben aan de geboorte van jullie kindje en kennismaken met jullie kindje.

Als ik bij jullie thuis kom om de foto's te maken gebeurd dit op een natuurlijke, ongedwongen en respectvolle manier. Ik zal detailfoto's maken en foto's samen als gezin. Als jullie nog wensen of verzoeken hebben geef het vooral aan. De flitser zal ik niet gebruiken.

Altijd komt er een fotoalbum met veel zorg gemaakt. Als troost, een tastbare en blijvende herinnering dat jullie helpt bij het rouwproces.

Review
Uitvaartbegeleidster
"Ik heb een aantal keer met Sonja samengewerkt en ik moet zeggen; ze is echt heel goed in haar werk.
Bij jonge ouders die afscheid moeten nemen van hun stilgeboren kindjes en waar het verdriet zichtbaar en voelbaar aanwezig is weet Sonja precies de juiste snaar te raken en de mooiste momenten vast te leggen. De ouders die bij het zien van de foto's zeggen: wat een prachtige dierbare foto's, we hebben je helemaal niet gezien, hoe kan het dat je deze beelden hebt gemaakt?
Tieners die hun vader verliezen en dan is er Sonja die daar zulke pakkende plaatjes van schiet dat je de emotie gewoon voelt!!
Ze is een vakvrouw, ze weet wat ze doet, ze doet het heel discreet en integer.
Lieve Sonja ik hoop in de toekomst nog vaak met je samen te werken.
Met vriendelijke groet
Annelies Klos
Still be Loved"


De redenen voor een afscheidsfotograaf

"Zo dankbaar dat er foto's zijn van die dagen. Er is zoveel langs mij heen gegaan."

Achteraf kun je spijt krijgen dat er geen beelden zijn.
Denk er goed over na. Is de behoefte er op dat moment, kan het later alsnog komen.
Het album mag dicht blijven.

Waarom een afscheidsfotograaf:

Een fotograaf is minder emotioneel betrokken en kan zich helemaal concentreren op het fotograferen van het afscheid. De vele verschillende emoties die bij een afscheid loskomen worden door de uitvaartfotograaf op een bijzondere manier voor je vast gelegd.

Je kunt een bekende uit de familie vragen om te alles vast te leggen. Deze persoon wil ook afscheid nemen en kan een grote rol voor de aanwezigen zijn door anderen steun en troost te bieden.

De uitvaartfotograaf weet wanneer dichterbij te komen en wanneer juist afstand te houden. Zodat er ongestoord afscheid genomen kan worden. Verdriet wordt op een subtiele manier vastgelegd door de liefde, troost en steun in beeld te brengen. Bv een arm die om iemand heen wordt gelegd.

De afscheidsfotograaf heeft ervaring met het vastleggen van uitvaarten, weet wat er gaat komen en kan daar op inspelen. Legt de rituelen vast, de details en de belangrijke momenten zonder prominent aanwezig te zijn.

Zijn er speciale wensen kan dit overlegd worden met de afscheidsfotograaf.

In een kerk en crematoriums is het vaak donker, dat zijn lastige omstandigheden om foto’s te maken. De apparatuur van de fotograaf is hierop aangepast. De afscheidsfotograaf heeft een professionele camera met lichtsterke lenzen en weet hoe om te gaan met het lastige licht situaties. De camera is geruisloos en er wordt niet geflitst. Dit helpt om minder opvallend aanwezig te zijn.

nazorg; De foto’s worden met zorg uitgezocht en bewerkt. Het verhaal van jullie afscheid komt samen in een mooi album. Deze tastbare herinnering is een waardevolle manier om terug te kijken en kan je als troost zijn. Daarbij begeleid ik je om het album persoonlijk te maken.

Jullie afscheid, wat jullie speciaal gemaakt hebben voor jullie dierbaren, wordt mooi in beeld gebracht. Zo kunnen jullie in alle rust en op jullie manier afscheid nemen en weetje dat alles goed geregeld is.

Wie ook de foto's maakt, maak een keuze die bij je past zodat je strakst een tastbare herinnering hebt aan een afscheid van een dierbare dat een positieve werking heeft op je verdere rouwproces.

Neem gerust contact op als u vragen heeft. 


 
E-mailen
Bellen